Chebakia

2005-09-23
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 2:30 u

Chebakia is een heerlijke honingkoek die iedere dag gegeten wordt tijdens de ramadan.

Ingrediënten

  • 1 kilo meel
    2 eieren
    4 eetlepels azijn
    1 theelepel kaneel
    150 gram sesamzaad
    1 eetlepel anijszaad
    beetje vanillesuiker en bakpoeder
    2 zakjes gist
    200 gram boter
    15 cl (olijf)olie
    1 snufje arabische gom
    1 snufje saffraan
    10 cl oranjebloesemwater
    1 kilogram honing
    olie om te bakken.

Werkwijze

Stap1

Rooster de sesamzaad eventjes in een koekenpan. Neem een grote kom en voeg daarin de ei, azijn, kaneel, gestampte anijszaad, 100 gram sesamzaad toe en meng dit goed met elkaar. Meng in een andere kom de boter, olijfolie en de oranjebloesemwater goed door elkaar, waardoor de boter gesmolten raakt en voeg dit bij de rest toe en meng dit geheel goed door elkaar. Voeg daarna de gist, fijngestampte arabische gom en vervolgens het meel toe en kneedt dit goed door elkaar met je handen tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt. Verdeel het deeg in grote balletjes, dek het af met een plastic zak en laat voor 15 minuten even rusten.

Bereidingswijze: Op een met meel bestoven aanrecht of werkplek rol je het deeg uit (per balletje). Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Snijd in elk rechthoekje 4 verticale lijnen zonder dat het deeg uit elkaar valt. Je pakt een vierkantje op en verstrengelt voorzichtig de stroken door elkaar heen in een vorm van een bloem, door de middelste stroken boven de anderen uit te laten steken. Zo maak je alle chebbakia. Verwarm de olie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel. Haal ze eruit met een schuimspaan. Dompel daarna meteen de chebbakia’s in warme honing en laat ze uitlekken. Bestrooi de chebbakia’s met het resterende sesamzaad.

Serveertips: Je kunt door de ingrediënten ook gemalen amandelen mengen en kneden.. Verder moet je de honing niet te heet verwarmen, hierdoor kan je taaie chebbakia’s krijgen en dat is niet lekker..

Een heerlijk gerecht, vooral in de Ramadan

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.2 / 5)

4.2 5 156
Beoordeel dit recept

156 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Mijn nasiballetjes zonder nasimixzakjes met chilisaus of satesaus

    Mijn nasiballetjes zonder nasimixzakjes met chilisaus of satesaus

  • Marokkaanse Gerolde en gevulde msemmen recept

    Marokkaanse gerolde en gevulde msemmen – rghayef recept

  • Geroosterde paprika

    Geroosterde paprika

  • Traditionele Marokkaanse couscous met groenten en kip

    Traditionele Marokkaanse couscous met groenten en kip

  • Ensaimadas - Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes

    Ensaimadas – Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes -video

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Ja

Reacties (12)

  1. Geplaatst door Nisar aan 26-03-2006

    Choukran…

    Liefs, Nisar

  2. Geplaatst door kenta aan 22-09-2006

    Heel erg bedankt voor je recept, het ziet er erg lekker uit…..

  3. Geplaatst door najou aan 18-01-2007

    weten jullie waar ik die arabische gom kan kopen het komt bijna in alle recepten van koekjes voor
    alvast bedankt

  4. Geplaatst door fadmma aan 04-09-2007

    hoe goed moet je dit kneden?

  5. Geplaatst door Salihaatjuh aan 22-09-2007

    Ik wil ook graag weten waar die arabische gom te koop is.

  6. Geplaatst door habaatje aan 21-08-2008

    Bij de marokkaanse slager kan je het halen

  7. Geplaatst door habaatje aan 21-08-2008

    ik heb een vraagje?
    gesmolte boter of gewoon boter…

    choukran….

  8. Geplaatst door monique aan 13-09-2008

    Hallo, ik ben Monique en ben Nederlandse.
    Ik kreeg van mijn Marokkaanse buurvrouw dit heerlijke banket.

    Ik zou het in de toekomst graag zelf eens maken maar weet niet waar je sommige spullen moet kopen. Bijv. dat bloesemwater, waar kan ik dat halen?
    En wordt er in het recept roomboter bedoeld? Ik heb ook gelezen dat je de gist weg kunt laten, klopt dat als je dit recept alleen wilt maken?

    Het is in ieder geval verslavend lekker!

  9. Geplaatst door PrincessChida aan 03-08-2009

    Bloesem water kan je halen bij de Turkse winkel en gist kun je weg laten als je zelfrijzend bakmeel heb, en boter is inderdaad gewoon roomboter Monique 🙂

  10. Geplaatst door Rhialto aan 23-08-2009

    Yalla. Een gouden vondst. Op Youtube vond ik dit filmpje dat laat zien hoe je ze maakt. Echt behulpzaam. Ik hoop dat de link goed doorkomt.
    http://www.youtube.com/watch?v=rh1e_akucx8

  11. Geplaatst door assia7 aan 07-07-2010

    Salam, het ziet er lekker uit !! x

  12. Geplaatst door koken20 aan 14-11-2010

    hmm dit is echt lekker,,ben er hellemaal gek op,bedankt voor het recept;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *