Kipbestilla – Marokkaanse pastei van kip en filodeeg

2018-01-03
  • Opbrengst : vorm van 30 cm
  • Kooktijd : 30m
Beoordeel dit recept:

Ik denk dat ik de afgelopen tijd de meeste verzoekjes heb gehad voor dit recept, kipbestilla. Het is ook een van mijn favoriete Marokkaanse maaltijden, maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van om het te maken. Het is wat bewerkelijk en kost zeker ook wat tijd, maar het resultaat is het waard! Een heerlijke pastei van kip, ui, ei, amandelen en een tikkeltje zoetigheid van de poedersuiker en kaneel mmmmm.

Een tijdje geleden werd bij De Wereld Draait Door een echte Marokkaanse bestilla gemaakt door Marokkaanse chefkok Mounir Toub. Hij maakte het met duif en met zelfgemaakt filodeeg en voor het publiek waren er kleine bestillatjes met kipvulling. Hier kun je het terugzien.

Ik maak mijn kipbestilla met het volgende recept, 1 grote of meerdere kleintjes. De smaak van de vulling is heerlijk, maar wel machtig, wij kunnen er de volgende dag nog van eten.

Ingrediënten

  • - 1 kip in stukken of 1 kilo kippenbouten en kipfilet
  • - Verse platte peterselie
  • - 1 knoflook
  • - 2 grote uien, gesnipperd
  • - 1 tl zout
  • - 1 tl gember
  • - 1/2 tl ras el hanout
  • - 1 tl kaneel
  • - 1/2 tl kurkuma
  • - Olijfolie
  • - 4 eieren
  • - 250 gram amandelen, ontveld en gebakken, fijngehakt
  • - 1 el poedersuiker
  • - 1 pak filodeeg
  • - 100 gr roomboter met 3 el olijfolie
  • - Poedersuiker en kaneel
  • - Eventueel sinaasappelschijfjes en gebakken amandelen om te garneren

Werkwijze

Stap1

Verhit de olie en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg de kruiden, knoflook en uien toe en meng goed. Voeg 1 kopje water toe en laat dit op laag vuur pruttelen tot de kip gaar is (een uur ongeveer). Voeg eventueel nog wat water toe als het te droog is. Als de kip gaar is, uit de pan halen en laten afkoelen.

Roer dan de eieren door de saus en laat op hoog vuur indikken tot het droog is. de video van mijn mini visbestilla's:

Stap2

Haal de kip van de botjes en scheur in stukjes.

Stap3

Smelt de boter en meng met de olie. Bestrijk je vorm met dit mengsel. Leg hierop een vel filodeeg (over de rand hangend), bestrijk met botermengsel en herhaal dit 3 keer. Zorg dat je filodeeg steeds aan een andere zijde van de vorm overhangt.

Stap4

Verdeel het kippevlees over het filodeeg, daarop het ui-eimengsel en dan de amandelen. Je kunt er ook voor kiezen om tussen elke laag nog een laagje filodeeg te doen of om alles door elkaar te mengen en zo in de bestilla te doen.
Vouw de vellen filodeeg naar binnen en leg er nog een paar extra vellen filodeeg op. Vouw de randen onder de bestilla. Je kunt dit het beste zien in de video die hieronder staat. Bestrijk met botermengsel en bak op 225 graden voor ongeveer een half uur. De eerste 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.

Stap5

Na het bakken even laten afkoelen (10-15 minuten). Dan bestrooien met poedersuiker en garneren met kaneel, sinaasappelschijfjes en amandelen.

Bekijk hier een video van de kipbestilla:

* Je kunt ook minibestilla’s maken. Zie voor de vouwwijze de video van mijn mini visbestilla’s:

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(5 / 5)

5 5 1
Beoordeel dit recept

1 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vogeltongetjes met kip zoete ui rozijnen en amandelen

    Vogeltongetjes met kip zoete ui rozijnen en amandelen

  • Mississippi Mud pie - Amerikaanse chocoladetaart

    Mississippi Mud pie – Amerikaanse chocoladetaart

  • Gevulde aubergine en rijst met prei en ui

    Gevulde aubergine🍆 met gehakt uit de oven en rijst met prei en ui

  • Chocolade paastaart

    Chocolade paastaart

  • Zachte pretzels snelle broodjes om te maken

    Zachte pretzels snelle broodjes om te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *