Mfouar – Marokkaans gestoomd vlees

2015-05-16
  • Opbrengst : 1
  • Porties : 1
Beoordeel dit recept:

Ik geef toe dat het een beetje vreemd klinkt als je het niet kent: “gestoomd vlees”. Ik had ook zo mijn angsten toen ik het voor de eerste keer maakte. Zou het wel gaar worden? Zou het niet taai en hard zijn? En zit er wel smaak aan? Ik verzamelde allerlei tips via de fora waar ik actief was en ik zag in een kookboek uit Marokko wat ik erbij zou kunnen serveren.

Ingrediënten

  • Basisrecept voor het vlees:
    - 1 kilo lamsvlees met bot in stukken
    - 1 el olijfolie
    - Zout, peper en komijn
    - Stoompan
    Optie 1 - met groenten:
    - Aardappels in blokjes
    - Sperziebonen in stukjes
    - Wortels in blokjes
    - Paar takjes koriander, fijngehakt
    - 1 ui, fijngesnipperd of geraspt
    - 1 grote teen knoflook
    - Zout, peper, komijn, gember en kurkuma
    Optie 2 - met frietjes en mra9 (uiensaus):
    - 2 uien
    - 1 knoflook
    - Kurkuma
    - Gember
    - Koriander en peterselie
    - Olijven
    - Aardappels

Werkwijze

Stap1

Aan de slag dus met mijn couscouspan (stoompan), vlees kruiden, in het bovenste gedeelte en de deksel met een pedaalemmerzak extra afsluiten zodat zo min mogelijk stoom ontsnapt. En het resultaat? Heerlijk zacht en mals vlees, dat je nog wat extra op smaak brengt door er zout en komijn over te strooien mmmmm. 

Je kunt het serveren met verschillende groenten, maar ook met (zelfgemaakte) frietjes, salades of aardappels en groenten. Net wat je in huis hebt of waar je zin in hebt!

Bereiding:

Was het vlees, wrijf in met olijfolie, wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los van het bot).

Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven. 

Tussendoor wel even checken of er nog genoeg water onderin zit (heb een keer een zwartgeblakerde onderste pan gehad!!).

Je kunt het vlees voor een mooiere kleur (soms blijf het wat grijs) even in de oven doen op 220 graden.

Optie 1 - met groenten:

- Aardappels in blokjes
- Sperziebonen in stukjes
- Wortels in blokjes
- Paar takjes koriander, fijngehakt
- 1 ui, fijngesnipperd of geraspt
- 1 grote teen knoflook
Zout, peper, komijn, gember en kurkuma

De groenten gaar koken. Fruit in een pannetje de gesnipperde ui met de knoflook, koriander, wat zout, peper en de overige kruiden en meng dit door de groentes.

Schep het vlees op een bord in het midden en schep de groenten in bergjes eromheen. Geef er een kommetje zout en komijn bij om te bestrooien.

Optie 2 - met frietjes en mra9 (uiensaus):

- 2 uien
- 1 knoflook
- Kurkuma
- Gember
- Koriander en peterselie
- Olijven
- Aardappels

Maak de mra9 (saus) door de ui te fruiten met de knoflook, koriander en peterselie. Voeg water toe en de kruiden. Ik laat het dan een kwartiertje in de snelkookpan en dan nog op hoog vuur zonder deksel indikken. Voeg de olijven toe en laat meewarmen.

Maak van de aardappels frietjes en serveer die erbij, samen met een schaaltje zout en komijn.

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(3.8 / 5)

3.8 5 5
Beoordeel dit recept

5 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.