Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Boter croissantjes

Boter croissantjes

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Los de gist op in het warme water en roer er de geëvaporeerde melk, zout, suiker, losgeklopt ei en 70 gram bloem door. Met een garde tot een glad beslag roeren. Roer er als laatste de gesmolten boter door. Zet apart.

Doe de resterende bloem in een grote kom, voeg de koude boter in blokjes toe en snijd met 2 messen of een pastry blender door de bloem tot de boterstukjes de grootte van kleine erwtjes hebben. Dit kan je ook doen in de kom van een standmixer, gebruik dan de platte klopper om de boter door de bloem te 'snijden'.

Roer het gistmengsel snel en voorzichtig met een lepel of de platte klopper door de bloem tot alle bloem bevochtigd is. Niet kneden, alleen voorzichtig doorroeren!

Het moet een soepel en zacht geheel zijn. Als het echt veel te vochtig is voeg er dan voorzichtig nog wat bloem bij. NB: in de koelkast wordt het deeg steviger.

Doe het deeg in een kom, dek goed af en zet het minstens 4 uur in de koelkast om stevig te worden. Het kan 4 - 5 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaard worden. (Het heeft bij mij 12 uur in de koelkast gestaan voordat ik ermee verder ging).

Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en verdeel in 2 gelijke delen. Leg 1 stuk weer goed afgedekt in de koelkast.

Maak een deegbal van het ene stuk deeg en rol het met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm Ø. Snijd de lap met een pizzasnijder of scherp mes in 8 driehoeken. Rol iedere driehoek op, begin bij het brede uiteinde. Leg de croissant op een met een bakmatje bekleedde bakplaat. Dek af met bakpapier en laat op kamertemperatuur tot bijna dubbele volume rijzen (1, 5 - 2 uur). Maak in de tussentijd croissants van het andere stuk deeg.

Verwarm de oven ± 20 minuten voor je gaat bakken voor op 190 ºC. Bestrijk de croissants met het ei-/watermengsel en bak ze in 20 - 25 minuten gaar en lichtbruin. Bak vervolgens de 2e bakplaat. Af laten koelen op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar ze kunnen ook ingevroren worden. 'Piep" ze dan even in de oven of bovenop een broodrooster op.

Eet smakelijk!

Mobiele versie afsluiten