Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Chebakia

Chebakia - Chebbakia

Chebakia is een heerlijke honingkoek die iedere dag gegeten wordt tijdens de ramadan.

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Rooster de sesamzaad eventjes in een koekenpan. Neem een grote kom en voeg daarin de ei, azijn, kaneel, gestampte anijszaad, 100 gram sesamzaad toe en meng dit goed met elkaar. Meng in een andere kom de boter, olijfolie en de oranjebloesemwater goed door elkaar, waardoor de boter gesmolten raakt en voeg dit bij de rest toe en meng dit geheel goed door elkaar. Voeg daarna de gist, fijngestampte arabische gom en vervolgens het meel toe en kneedt dit goed door elkaar met je handen tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt. Verdeel het deeg in grote balletjes, dek het af met een plastic zak en laat voor 15 minuten even rusten.

Bereidingswijze: Op een met meel bestoven aanrecht of werkplek rol je het deeg uit (per balletje). Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Snijd in elk rechthoekje 4 verticale lijnen zonder dat het deeg uit elkaar valt. Je pakt een vierkantje op en verstrengelt voorzichtig de stroken door elkaar heen in een vorm van een bloem, door de middelste stroken boven de anderen uit te laten steken. Zo maak je alle chebbakia. Verwarm de olie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel. Haal ze eruit met een schuimspaan. Dompel daarna meteen de chebbakia’s in warme honing en laat ze uitlekken. Bestrooi de chebbakia’s met het resterende sesamzaad.

Serveertips: Je kunt door de ingrediënten ook gemalen amandelen mengen en kneden.. Verder moet je de honing niet te heet verwarmen, hierdoor kan je taaie chebbakia’s krijgen en dat is niet lekker..

Een heerlijk gerecht, vooral in de Ramadan

Mobiele versie afsluiten