Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Ensaimadas – Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes -video

Ensaimadas - Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes

Toen wij jaren geleden op vakantie waren op Menorca (eiland naast Mallorca) at ik regelmatig een ensaimada bij het ontbijt. Ensaimadas zijn typische Mallorcaanse (en Menorcaanse) lekkernijen. Een lekker zacht en luchtig zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Nam me daarna steeds voor om ze zelf eens te maken, maar de meeste recepten die ik vond beschreven een rijstijd van een nacht. Daar had ik niet zo’n zin in. Voor mijn Spaanse maand vond ik echter een recept met wat normalere rijstijden en het resultaat is geweldig. Superzachte en luchtige broodjes, denk de luchtigste die ik ooit heb gemaakt.

Ik kwam er tijdens mijn zoektocht ook achter dat ook deze broodjes vaak met reuzel worden gemaakt ipv met boter. Ik hoop maar dat die in ons hotel destijds met boter zijn gemaakt….

Je kunt met dit recept trouwens ook een mega ensaimada maken, die worden ook verkocht in Spanje. De baktijd is dan zo’n 20 minuten.

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Doe de bloem in een kom en maak er een kuil in. Verdeel de suiker over de randen en doe de gist in de kuil. Schenk 180 ml van de warme melk erbij en laat dit 5 minuten staan tot het een beetje begint te schuimen. Meng dan alles door elkaar en voeg de eieren en eigeel toe. Kneed dit met eventueel nog wat melk 10-15 minuten tot een zacht en soepel deeg. Je zult merken dat het aan het begin nog wat zwaarder is om te kneden, maar dat wordt beter. Laat dit een uur tot 1.5 uur rijzen tot het verdubbeld is.

Stap2

Verdeel dan in 16 bolletjes. Rol elk bolletje uit tot een lange dunne ovaal. Besmeer met boter en rol in de lengte op tot een slangetje. Maak er dan losjes een spiraal van op een bakplaat met bakpapier. Laat de broodjes nog een uur rijzen.

Stap3

Bestrijk de broodjes met melk en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180 graden) voor 10-12 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.

Mobiele versie afsluiten