Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Falafel

falafel

Falafel zijn gehaktballetjes gemaakt van hommis (KIkkererwten)

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Bismi Allah

Kikkererwten 1 nachtje in het water weken

Een kwartiertje laten koken, kan ook zonder te koken laat ze dan wat langer weken. Goed laten uitlekken en goed droog deppen.

Pureren in de keukenmachine, samen met alle andere ingrediënten.

Je moet ze heel fijn malen, als het niet goed lukt om balletjes te vormen, maal alles dan gewoon nog een keer.

Als het geheel te vochtig of te plakkerig is kan je wat bloem of broodkruim toevoegen.

Is het te droog voeg dan een scheutje olijfolie toe.

Om gemakkelijk balletjes te vormen kan je deeg een uurtje een poosje in de ijskast zetten.

Als de balletjes er niet stevig uitzien maak ze dan "Frituurproof" en leg ze een halfuurtje in de vriezer om ze dan direct in de hete olie te bakken.

Serveren in bijv. pitabroodjes, of kleine platte Marokkaanse broodjes of met Turks brood samen met een blaadje ijsbergsla, schijfje tomaat, schijfje komkommer of een klein augurkje en lekker veel  knoflooksaus en samba.

 

Tip: Ik heb altijd in de vrieskast kikkererwten geweekt op voorhand. Zet deze eerst een nachtje te weken, laat ze goed uitlekken en doe ze in een plastik zak.
Zo kan je falafel altijd maken als je trek hebt en ook als je Harira wilt maken is het handig.
Ik heb dit recept gekregen van een Egyptenaar. In de meeste Arabische landen wordt dit gegeten in de eethuisje en op straat. In Marokko echter kent men dit niet, maar iedereen die het bij mij heeft gegeten vindt het erg lekker. De foto is niet van mijzelf, ik heb het gezocht via google-afbeeldingen.

Mobiele versie afsluiten