Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Hazelnoot-schuimrol gegarneerd met chocolade en zelfgemaakte karamel

Hazelnoot-schuimrol gegarneerd met chocolade en zelfgemaakte karamel

Deze hazelnoot-schuimrol is zo lekker!! Ik maakte eerder al een hazelnoot-schuimtaart, misschien wel mijn lievelingstaart! En deze rol is daar een mooie variant op. Minder ingewikkeld, omdat je hem oprolt en dus geen lagen hoeft te stapelen, en zeker niet minder lekker! Ik gebruikte een iets aangepaste versie van mijn hazelnoot-schuimtaart en garneerde de rol met chocolade en zelfgemaakte karamel. Vergeet vooral niet om de hazelnoten te roosteren, dat doet veel met de smaak! De combinatie van het hazelnootschuim, de botercrème, chocolade en zelfgemaakte karamel is verrukkelijk!

Ik heb een video gemaakt van deze rol en dat is voorlopig even mijn laatste video. Ik ga namelijk een drukke tijd tegemoet met de feestdagen en de oplevering van mijn nieuwbouwwoning. Daar moet veel voor gebeuren, en heb dan geen tijd om te filmen en video’s te monteren. Gewone recepten zullen wel nog online komen (ook wat minder), heb daar nog wat van op voorraad.

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Bereiding karamel

Doe suiker en water in een steelpan met dikke bodem. Roer door elkaar en zet op middelmatig vuur. Zodra het op het vuur staat niet meer roeren! Laat de suiker smelten in het water en draai dan het vuur hoger. Blijf erbij, maar roer niet, dan gaat de suiker kristalliseren! Laat op het vuur staan tot de suiker lichtbrunin kleurt. Niet donkerbruin, dan wordt het bitter. Dat duurt een aantal minuten. Schenk dan de room erbij en roer meteen heel goed. Let op dit spettert! Voeg dan de bote rtoe en roer tot de boter is gesmolten en je een gladde saus hebt. Laat afkoelen in de koelkast tot hij wat dikker is.

Stap2

Begin met het roosteren van alle hazelnoten. Je legt ze op een bakplaat (eventueel met bakpapier) en zet ze 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden hetelucht (elektrische oven 200) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en maal dan de helft helemaal fijn tot poeder en de andere helft wat grover.

Stap3

Nu maken we het schuim. De eiwitten doe je in een kom met het snufje zout. Mix even los en voeg dan al mixend de suiker toe. Mix nu zo'n 10-15 minuten op hoge snelheid tot je een stevig en dik schuim hebt. Als je de gardes eruit haalt, moeten er pieken ontstaan. En de kom moet je op zijn kop kunnen houden (zie de video voor een voorbeeld).

Stap4

Voeg de fijngemalen hazelnoten toe aan het schuim en schep er luchtig door (niet mixen of kloppen!). Bedek een bakplaat van je oven met bakpapier en smeer hier het schuim over uit. Bestrooi met een deel van de grof gehakte hazelnoten. Verwarm je oven voor op 130 graden hetelucht of 150 elektrisch. Bak de plak ongeveer 25 minuten.

Draai de schuimplak na het bakken om op een nieuw stuk bakpapier en laat helemaal afkoelen.

Stap5

Los de oploskoffie op in de eetlepel water en laat in de koelkast afkoelen.

Maak ondertussen de botercrème door de boter in een kom even los te kloppen met een mixer. Voeg dan de poedersuiker toe en mix de boter zeker 5-10 minuten tot hij mooi wit en romig wordt en in volume toeneemt. Je moet echt zolang mixen, anders hou je een botersmaak. Voeg het koffiemengsel toe en mix erdoor. Je krijgt als het goed is nu een mooie mokkacrème.

Stap6

Bestrijk de schuimplak met de botercrème en rol hem dan voorzichtig op. Garneer de rol met lijntjes gesmolten chocolade en karamel en nog wat gehakte hazelnoten.

Mobiele versie afsluiten