Kleine kerststolletjes luchtige en zachte met homemade amandelspijs

2017-12-25
  • Opbrengst : 8 stolletjes
  • Kooktijd : 30m
Beoordeel dit recept:

Vorige maand was ik mijn Hollandse baksel vergeten, dus deze maand een extra leuke (vind ik zelf dan): kerststol! Of eigenlijk kerststolletjes, want ik heb kleintjes gemaakt. Een tijd geleden maakte ik al eens een grote, maar die was niet geworden zoals ik wilde. Deze wel! Luchtige en zachte broodjes met homemade amandelspijs (wat je dus echt in 5 minuten zelf maakt he!), die zelfs de volgende dag nog lekker zijn, maar ook ingevroren kunnen worden.

In de video kunnen jullie zien hoe ik ze gemaakt heb en ze zelf uitproberen! Ook leuk om cadeau te geven, omdat ze zo leuk klein zijn. 2 van mijn buurvrouwen hebben er al van kunnen meegenieten, doordat ik ze een stolletje gegeven heb. Is toch wat makkelijker dan zo’n grote.

Ingrediënten

  • - 300 gr bloem
  • - 5 gr instantgist (of 20 gr verse)
  • - 75 gr roomboter in blokjes
  • - 1 ei
  • - Snufje zout
  • - 50 gr suiker
  • - Ongeveer 150-200 ml lauwwarme melk
  • - Amandelspijs
  • - 150 gr gepelde amandelen, amandelschaafsel of amandelmeel
  • - 150 gr suiker
  • - Ongeveer 1 ei
  • - (of gebruik amandelspijs van dr Oetker)
  • - Verder:
  • - 50 gr sultanarozijnen
  • - 50 gr blanke rozijnen
  • - 50 gr amandelen
  • - 2 el melk
  • - 2 el gesmolten roomboter
  • - Poedersuiker

Werkwijze

Stap1

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden, strooi hierin de instantgist. Gebruik je verse gist, roer die dan eerst los met een eetlepel suiker en wat lauwwarme melk en laat 10 minuten staan voor je het erbij gooit.

Stap2

Doe suiker, boter en ei bij de bloem en meng dit erdoor. Voeg dan het zout toe en beetje bij beetje de melk. Doe er net zoveel bij tot je een zacht en samenhangend deeg heeft dat een beetje plakkerig is, maar niet aan je handen vastplakt. Soms kan het zijn dat je iets meer bloem of melk nodig hebt, dat hangt echt van de soort bloem af.

Kneed dit deeg 5-10 minuten. Dit is nodig om de gluten en gist te activeren, zodat het deeg rijst. Kneed je niet, dan zal het nooit mooi luchtig worden. Dus ook al lijkt het deeg al zacht en soepel, toch kneden. Na het kneden laat je het deeg op een warme plaats afgedekt een uur rijzen.

Stap3

Ondertussen weken we de rozijnen in lauw water voor 10 minuten en laten ze dan uitlekken. De amandelen malen we grof. En we maken het amandelspijs, dat kost je serieus nog geen 5 minuten! Je kunt gepelde amandelen, amandelschaafsel of amandelmeel gebruiken. Gepelde amandelen en schaafsel maal je eerst even fijn met de suiker in een hakmolen of keukenmachine. Amandelmeel kun je even kort samen met de suiker in de hakmolen of keukenmachine doen. Klop het ei los en voeg beetje bij beetje toe tot je een smeuïge spijs krijgt. Verpak dit in een plastic zakje tot we het gaan gebruiken. Gebruik je het uit een pakje, doe dan wat er op de verpakking staat.

Stap4

Na het rijzen kneed je de rozijnen en grofgehakte amandelen door het deeg. Spreid het deeg eerst uit tot een cirkel en verdeel dan de rozijnen en amandelen erover. Vouw dicht en kneed erdoor. Neem hier de tijd voor en kneed net zolang tot er niets meer uitvalt. Verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken en druk deze plat tot een schijf. Verdeel het amandelspijs ook in 8 gelijke stukken en rol die tot een staaf die net zolang is als de schijven deeg. Leg een staafje op elke schijf deeg en vouw dubbel. Druk een beetje aan, maar hoeft niet te hard te worden gedaan. Ze moeten een beetje de vorm van die uit de winkel krijgen,

Stap5

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat nog een half uur rijzen op een warme plaats. Bestrijk ze dan met melk en bak de stolletjes 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180). Houd in de gaten of ze niet te donker worden. Ze zijn gaar als ze mooi goudbruin van kleur zijn, ook aan de onderkant. Leg ze op een rooster en bestrijk met gesmolten boter en laat afkoelen. Bestrooi dan met poedersuiker en smullen maar!

* Je kunt met dit deeg ook een grote stol maken, dan is de baktijd zo’n 50 minuten.

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

0 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.