Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Mfouar – Marokkaans gestoomd vlees

Ik geef toe dat het een beetje vreemd klinkt als je het niet kent: “gestoomd vlees”. Ik had ook zo mijn angsten toen ik het voor de eerste keer maakte. Zou het wel gaar worden? Zou het niet taai en hard zijn? En zit er wel smaak aan? Ik verzamelde allerlei tips via de fora waar ik actief was en ik zag in een kookboek uit Marokko wat ik erbij zou kunnen serveren.

Aan de slag dus met mijn couscouspan (stoompan), vlees kruiden, in het bovenste gedeelte en de deksel met een pedaalemmerzak extra afsluiten zodat zo min mogelijk stoom ontsnapt. En het resultaat? Heerlijk zacht en mals vlees, dat je nog wat extra op smaak brengt door er zout en komijn over te strooien mmmmm.

Je kunt het serveren met verschillende groenten, maar ook met (zelfgemaakte) frietjes, salades of aardappels en groenten. Net wat je in huis hebt of waar je zin in hebt!

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Was het vlees, wrijf in met olijfolie, wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los van het bot). Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven. Tussendoor wel even checken of er nog genoeg water onderin zit (heb een keer een zwartgeblakerde onderste pan gehad!!). Je kunt het vlees voor een mooiere kleur (soms blijf het wat grijs) even in de oven doen op 220 graden.

Stap2

Optie 1 - met groenten: De groenten gaar koken. Fruit in een pannetje de gesnipperde ui met de knoflook, koriander, wat zout, peper en de overige kruiden en meng dit door de groentes. Schep het vlees op een bord in het midden en schep de groenten in bergjes eromheen. Geef er een kommetje zout en komijn bij om te bestrooien.

Stap3

Optie 2 - met frietjes en mra9 (uiensaus): Maak de mra9 (saus) door de ui te fruiten met de knoflook, koriander en peterselie. Voeg water toe en de kruiden. Ik laat het dan een kwartiertje in de snelkookpan en dan nog op hoog vuur zonder deksel indikken. Voeg de olijven toe en laat meewarmen. Maak van de aardappels frietjes en serveer die erbij, samen met een schaaltje zout en komijn.

 

Mobiele versie afsluiten