Tajine.NL – Marokkaanse recepten

Spekkoek heerlijke Aziatische Indische lekkernij

Heerlijke Aziatische Indische spekkoek

Spekkoek (id: Spekuk of Lapis Legit) is een Indische cake- of koekachtige lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is ontstaan. Het recept is waarschijnlijk afgeleid van een vergelijkbare type cake van Duitse oorsprong, namelijk de Baumkuchen, maar aangepast met in Nederlands-Indië beschikbare ingrediënten.

Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl er in de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker zit. Later zijn andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Ook de hoeveelheden ei uit het originele recept worden niet meer door alle moderne spekkoekbakkers toegepast.

De bereiding van spekkoek is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken; de lekkernij wordt daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Tegenwoordig is spekkoek in Nederland, België en Suriname echter ook in Indische toko’s, supermarkten en restaurants te verkrijgen.

Ingrediënten

Werkwijze

Stap1

Klop de eiwitten met 1 el poedersuiker luchtig. Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad, meng de eidooiers erdoor en meng circa 10 minuten door.

Stap2

Spatel eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor.

Stap3

Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit en spatel door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng de rest van de specerijen door één deel van het beslag.

Stap4

Verwarm de oven op 160 ºC bovenwarmte of met de boven grill.

Stap5

Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel 2 lepels bruin beslag over de bodem. Zet de springvorm op een rooster in het midden van de oven.

Stap6

Bak eerst ongeveer 8 a 10 minuten, schep een volgende laag van het andere beslag erop.

Stap7

Verplaats de rooster met de springvorm naar boven en bak 10 minuten. Ga zo door tot het beslag op is

Mobiele versie afsluiten