Marmita wat elke Marokkaan(se) wel kent en(veel)eet of niet! Zeer traditioneel maar iedereen maakt het op haar /zijn manier, maar niet weg te denken uit de Marokkaanse keuken!
Ingrediënten
- - Schapenvlees ong. 500 gr met bot.(kan ook rund of lam of kalf)
- Zonnebloemolie (scheut)
- Zout en peper
- Twee uien fijngesneden
- Twee tenen (geraspte tenen knoflook)
- Envelopje saffraan
- Ras el hanout (ong. een eetlepel)
- Koriander 1/4 bosje, en kan maar hoeft niet als je het niet hebt 1/4 bosje gladde peterselie (magnous)
- 3 /4 tomaten (ontveld en gesneden)(gelang na de grote)
- Water
Groenten:
- Sperziebonen
- Wortels
- Aardappels
- Doperwten (diepvries)
(je kan ook spruiten ,bloemkool toevoegen, wat je maar lekker vindt dus je kan aardig variëren)
Ik gebruik vaak wortels, sperziebonen en doperwten en aardappels in een marmita maar varieer ook vaak!
Werkwijze
Stap1
Doe een scheut olie in een pan en verhit de olie.
Voeg de stukken vlees toe, strooi er wat zout op en voeg de uien en knoflook toe, laat het vlees mooi bruin worden, voeg dan de ras el hanout en de saffraan toe en de peper en de tomaten goed omscheppen (het mag niet aanbranden)
Voeg ook de koriander en eventueel de peterselie (ma3dnoes) toe.
Laat het ong. 10 minuten op een laag vuur (deksel op de pan) smoren. omscheppen.
Voeg dan het water toe net zoveel tot het onder staat.
Weer wat zout toevoegen en een tijd op laag vuur koken(naar gelang van het malsheid van het vlees).
Ik laat het vlees vaak een uur stoven voordat ik er groenten bij doe.
Dan doe er sperziebonen (twee handjes). (wassen, doppen en eventueel breken)
Wortels (4 a 5 naar gelang van het grote van het gezin) Wassen, schrappen en verticaal door midden snijden.
De geschilde aardappels 4 a 5 en doormidden snijden(gelang naar de grote van de aardappel).
In de pan bij het vlees en door laten koken.
Ong. 45 minuten laten koken op matig vuur.
Eventueel nog water toevoegen ( dan ook kruiden), dan de doperwten (kommetje naar grote van het gezin) toevoegen nog even doorkoken .
De marmita is klaar als het vlees gaar is (dat betekend dat het makkelijk van het bot los laat)
Groenten gaar zijn (echt gaar, dus niet beetgaar, je moet de groenten kunnen fijndrukken).
Saus ingekookt is, dan is de marmita klaar (oefening baart kunst !!!kruiden (ras el hanout) is ook naar smaak het is altijd ongeveer. Dus beter iets minder doen (en dan nog toevoegen) dan teveel want anders is de marmita verknald
Serveren met Marokkaans brood
Be sahhettekoum (eet smakelijk)