Tjaptjoi is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat ‘gemengd’ betekent en tjoi, dat ‘groente’ betekent. In het Hokkien betekent tjap echter ’tien’ en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het ’tien groenten’.
Ingrediënten
- - kippenbouillonblokje(s) voor 1/2 liter bouillon
- 1 kleine ui
- een klein bosje bladselderij (20 gram)
- 1 kipfilet (circa 250 - 300 gram)
- 250 - 300 gram gemengde groenten, (bijvoorbeeld circa: 75 gram witte kool - 50 gram sperziebonen - 50 gram (winter)wortel - 25 gram peultjes)
- 100 gram bamboescheuten (uit een blikje)
- 75 gram taugé
- 35 gram komkommer
- zout en peper
- sesamolie
- schijfje verse gember
- 1 teente knoflook gesnipperd
- 1 tl oestersaus
- 1 tl vetsin
Alle groenten in kleine schijfjes snijden.
Werkwijze
Stap1
Snij de kipfilet in stukjes en marineer hem met wat peper, zout, vetsin en 1/2 tl sesamolie en 1/2 tl maïzena voor ongeveer 30 minuten. Breng 3-1/2 deciliter liter (350 gram met de bouillonblokjes (in een gewone kookpan) aan de kook.
Blancheer alle groenten in de bouillon voor ongeveer 10- 15 minuten. Haal ze daarna uit de pan. Zet een zeef of vergiet op een schone pan en giet de bouillon er in. Hou de groenten apart. Roer de maïzena aan met een klein beetje water.
Verhit wat olie in de wok en gooi de gember en knoflook erbij, voeg de kipfilet erbij en roerbak hem half gaar, als de gember krult en verkleurd is. Voeg na de kipfilet alle groenten bij en blijf roerbakken tot deze ook verkleurd. Voeg nu de bouillon bij tot de groenten net niet onder staan. Doe nu wat zout, peper, vetsin, sesamolie en oestersaus bij. En laat het koken, tot er de helft van het water overblijft. Dan nog het maïzena- papje erbij tot de saus gebonden is en klaar.
Het is ook lekker om wat pepers of chili-olie bij te doen.