Pitabrood recept

2017-12-16
Beoordeel dit recept:

Een pitabrood is een plat broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden, zodat er een soort ‘zakje’ ontstaat, waarin gyros of shoarma wordt gestopt. In sommige landen wordt het broodje dan ook gebruikt ter vervanging van een bord.

Volgens de overlevering is het broodje uitgevonden door de Bedoeïenen, die hun brood bakten tijdens de bereiding van het avondmaal. Graanpoeder en water werden tot bolletjes gekneed en gebakken in open vuur. De Bedoeïenen bewaarden hun melk in schapen- en rundermagen, waardoor een soort yoghurt ontstond. Daarom wordt in veel landen en culturen pitabrood veel met yoghurt gecombineerd. In het Westen wordt pita voor het Saoedi-Arabische khubz (gewoon brood) gebruikt. Pita wordt ook gebruikt voor andere broodsoorten van Arabische, Egyptische, Syrische afkomst of voor kumaj (een Turks leenwoord dat gebruikt wordt voor brood gebakken in as). Al deze broden worden gebakken in een stenen oven.

Ingrediënten

  • - 2 soepkommen bloem
  • - Kwart soepkom fijne griesmeel
  • - 1 pakje gist
  • - Half pakje bakpoeder
  • - 2 tl suiker
  • - 1 tl zout

Werkwijze

Stap1

Alle droge ingrediënten meng je door elkaar. Voeg beetje voor beetje warm water toe en meng het met een lepel tot het deeg niet meer plakt en kneed daarna met je handen tot een soepel deeg.

Stap2

Laat het op een warme plaats rijzen tot het deeg zich verdubbeld heeft. Maak dan een lange sliert van het deeg en snij het in 12 stukken. Maak bolletjes van het deeg en laat het nog 10 minuten rijzen.

Stap3

Rol de bolletjes dan allemaal uit en begin daarna met bakken. Pitabrood bereiding

Stap4

Als je een schijf in de pan hebt gedaan draai je het meteen om en druk je met een spatel voorzichtig aan de bovenkant. Draai het steeds om tot het een mooi goudbruine kleurtje heeft en bol word. Leg het dan oo een handdoek zodat het niet nat word van de vocht.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.4 / 5)

3.4 5 5
Beoordeel dit recept

5 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.