Inloggen

Reacties uitgeschakeld voor Inloggen | 28-05-2015

Inloggen / Registreren

 

Tajine

Een tajine (Arabisch: طاجين) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in de Marokkaanse keuken is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een grote dikke aardewerken schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig of bolvormig deksel. De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen.

Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij een ongeglazuurde tajine moet de schaal voor elk gebruik een half uur in water geweekt worden.[1] Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien de glazuur van de tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook aardewerk tajines met loodvrij glazuur en gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine. Een aardewerken tajine kan niet op een kookplaat met inductie gebruikt worden. Een goede metalen tajine heeft een dikke bodem, zodat de warmte goed verspreid wordt en het gerecht niet aanbrandt.