Recipes from Ingredient: Bessen

Een bes (bessen) of besvrucht is een vlezige vrucht. Bessen kunnen verschillend van vorm zijn, van rond tot langwerpig. De vruchtwand (het exocarp) van een bes kan dun (rode bes, druif) of dik (meloen, pompoen) zijn. De zaden zijn ingebed in het vruchtvlees (het mesocarp). De bes kan eenhokkig of meerhokkig zijn. Veel bessen zijn klein en sappig met een heldere kleur waardoor ze goed afsteken en beter gezien worden door vogels en andere dieren. De planten die bessen produceren zijn namelijk voor hun verspreiding afhankelijk van dieren. Bij sommige planten kiemen de zaden alleen als ze door een spijsverteringsorgaan gegaan zijn, waardoor de zaadhuid onder invloed van de spijsverteringssappen en microbiële inwerking doordringbaar wordt voor water. De mens heeft voor zijn voedselproductie op steeds grotere bessen geselecteerd, zoals de vleestomaat, terwijl de wilde soorten veel kleinere bessen hebben. Bessensoorten die gebruikt kunnen worden om vruchtensap van te maken, zijn bijvoorbeeld: aalbes zwarte bes bosbes blauwe bes cranberry

Muffins met chocoladestukjes

Muffins met chocoladestukjes

Recept categorie: Keuken: ,
Waardering:(3.8 / 5)

Het recept van Muffins met chocoladestukjes. Je kan ook bessen, noten, chocolade - of kokosschilfers onder het ...

Lees meer
Bananensap

Bananensap

Recept categorie:
Waardering:(4.2 / 5)

lekker zomer drankje

Lees meer