De perfecte rijstkorrel

2006-02-24
Beoordeel dit recept:

Ingrediënten

  • Rijst
    Zout
    Water
    Eventueel saffraan

Werkwijze

Stap1

Neem een pan en doe hier de hoeveelheid rijst die je wilt koken. Laat de rijst onder water lopen en spoel de rijst af door even je hand er doorheen te halen en het water dan af te gieten.

Doe nu weer water bij de rijst. Doe dit tot de rijst helemaal onder water staat. De juiste hoeveelheid water is te meten met je duim: Je plaatst je duim op de rijst (je duim niet in de rijst drukken), het water moet nu tot net boven het midden van je duim komen (het beweegbare deel van je duim) dus net boven je duimkootje.

Zet de pan op het vuur en zet het vuur goed hard, net niet op zijn aller hardst. Laat nu het water aan de kook komen en doe er dan wat zout bij. Roer het zout er even doorheen (eventueel ook de saffraan) en laat nu de rijst op hard vuur koken zonder deksel op de pan.

Als het water helemaal weg is (dit duurt maar een paar minuten, 10 ofzo) verplaats je de pan naar het kleinste pitje en zet je het vuur op zijn laagst. Doe de deksel op de pan en laat het nu 15 tot 20 min op dit zacht vuur koken (stomen).

Sinds ik mijn rijst zo maak is het nog nooooit mislukt, terwijl ik daarvoor nog wel eens kleffe rijst kreeg.

Succes!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Beoordeel dit recept

3 keer beoordeeld

Recept categorie:
Ingrediënten: , , , , ,
Gerelateerde recepten:
  • Mijn Bamischijfjes zonder e-nummers met veel groenten

    Mijn Bamischijfjes zonder e-nummers met veel groenten

  • Libanese Falafel lekker krokant en samenhangend

    Libanese Falafel lekker krokant en samenhangend

  • Een geweldig goed Hollands oliebollenrecept

    Een geweldig goed Hollands oliebollenrecept

  • Ingelegde citroenen

    Ingelegde citroenen

  • Zelf 4- en 9 specerijenmix maken

    Zelf 4- en 9 specerijenmix maken

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (10)

  1. Geplaatst door Sardina aan 03-03-2006

    Het kan nog makkelijker meid.
    Je doet gewoon een ruime hoeveelheid water in de pijn. Laat het koken, doet de rijst in het water. Laat het precies 8 minuten koken. Giet het water af, doe de rijst terug in de pan, deksel erop en nog een kwartier zo laten staan. (niet op het vuur!!)
    dan krijg je ook een mooie droge korrels, die niet aan elkaar plakken.

  2. Geplaatst door mamanissa aan 07-03-2006

    ik kan nog eentje ,iederen die hier rijst eet vraagt hoe ik doe haha
    4 lepletje oli in pas beetje warm laten maken en dan gewassen water erin gooien 5 minutjes hard vuur daarna 10 minuten heel zacht ,natuurlijk de water tot middenje duim sueeccccccc

  3. Geplaatst door mamanissa aan 07-03-2006

    gewassen rijst bedoel ik haha

  4. Geplaatst door mamanissa aan 07-03-2006

    gewassen rijst bedoel ik haha

  5. Geplaatst door Fati7a aan 07-03-2006

    Ik heb dit hier neergezet omdat ik echt jaaaren bezig ben geweest met de perfecte rijstkorrel. Alle technieken geprobeerd maar niets hielp. Meestal had ik ‘geluk’ en werkte het, maar toch plakte mijn rijst nog 🙁

    Sinds ik dit doe (ik had deze manier gezien bij een kookprogramma op bbc), gaat het aaaltijd goed! 😀

  6. Geplaatst door ellouisa aan 07-03-2006

    heel erg bedankt voor de tip! Bij mij lukt rijst meestal wel goed, maar ken wel mensen die altijd kleffe rijst krijgen dus zal ze dit doorgeven. xxx

  7. Geplaatst door Samira82 aan 06-04-2007

    Ik zorg er altijd gewoon voor dat ik het niet te lang kook (erg belangrijk !)
    Dan doe ik het vuur uit, giet de rijst af en doe deze terug in de pan en doe de deksel erop. Even zo laten staan en dan omroeren. Herhaal dit en de rijst is lekker zacht maar niet aan lekaar geplakt 😉

  8. Geplaatst door sjaahida aan 07-04-2007

    ik heb nog een tip gewoon in de magnetron… dan heb je ook geen aangebrande pannen meer en hoef je geen rijst weg te gooien. je wast de rijst en dan zet je het in een schaal ( magnetron bestendig) in de magnetron op de hoogste stand . je moet even meten met je vinger erin twee derde rijst en eenderde water. 15 min . als het klaar is nog 15 min de deksel erop om te laten stomen an je hebt ook de perfecte rijstkorrel 😉

  9. Geplaatst door Fati7a aan 03-06-2007

    Sjaahida, dat is nog eens een tip!

    Ik ga het zeker eens proberen. Dank je wel!

  10. Geplaatst door sjaahida aan 04-06-2007

    geen dank meid ik hoop dat het ook bij jou werkt. ik heb het ook van een vriendin en bij ons werkt het dus heel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.