Tajine met Kip en Citroen – Een Authentiek Marokkaans Recept

2024-10-29
  • Opbrengst : 4-6 porties
  • Porties : 4-6
  • Bereidingstijd : 15m
  • Kooktijd : 55m
  • Klaar in : 1m
Beoordeel dit recept:

Deze Tajine met kip en Citroen is een traditioneel Marokkaanse gerecht dat zowel heerlijk smaakt als er prachtig uitziet. Malse kip, geconserveerde citroenen, en een mix van kruiden zorgen samen voor een unieke smaak die je meevoert naar de levendige markten van Marokko.

Ingrediënten en Bereiding

Dit gerecht begint met een hele kip, in stukken gesneden en gemarineerd in olijfolie, knoflook en specerijen zoals komijn, kurkuma en gember. Deze kruiden geven niet alleen smaak, maar verspreiden ook een heerlijke geur in de keuken. Geconserveerde citroenen brengen een pittige toets, en olijven voegen een hartige smaak toe.

De tajine kook je langzaam, zodat alle smaken goed intrekken. Laat het gerecht minstens 45 minuten tot een uur sudderen. Zo wordt de kip zacht en komen de smaken optimaal tot hun recht. Voeg de olijven en geconserveerde citroenen op het einde toe om hun textuur te behouden.

Ingrediënten

  • 1 hele kip, in stukken gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel saffraan (of kurkuma als vervanging)
  • 1 geconserveerde citroen, in stukjes gesneden
  • 1 handvol groene of paarse olijven
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Werkwijze

Stap1

Kip voorbereiden: Verhit de olijfolie in een tajine (of een diepe pan) en bak de kipstukken rondom bruin.

Stap2

Uien en kruiden toevoegen: Voeg de ui en knoflook toe en bak kort mee tot ze glazig zijn. Voeg dan komijn, kurkuma, gemberpoeder, saffraan, zout, en peper toe en roer alles goed door.

Stap3

Koken in bouillon: Voeg een half kopje water toe en laat de kip op laag vuur ongeveer 45 minuten tot een uur sudderen, tot het vlees gaar is en makkelijk loskomt van het bot.

Stap4

Citroen en olijven toevoegen: Voeg de geconserveerde citroen en olijven toe aan de tajine en laat nog 10 minuten sudderen, zodat de smaken goed intrekken.

Stap5

Afwerken: Strooi vlak voor het serveren de verse koriander over het gerecht.

Serveer Tips

Serveer deze Tajine met kip en Citroen met vers Marokkaans brood of dampende couscous. Het brood kan perfect worden gebruikt om de heerlijke saus op te nemen, terwijl de couscous een uitstekende basis vormt om het gerecht op te bouwen. Garneer met verse koriander voor een extra vleugje kleur en smaak.

Met dit gerecht haal je niet alleen de smaken van Marokko in huis, maar ook de warmte en gastvrijheid die de Marokkaanse keuken zo bijzonder maken. Geniet van een maaltijd die perfect is voor een gezellige avond met vrienden en familie!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(5 / 5)

5 5 1
Beoordeel dit recept

1 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Marokkaanse kefta tajine met gehaktballetjes, tomatensaus en olijven, geserveerd in een traditionele tajine.

    Marokkaanse Kefta Tajine met Tomatensaus en Olijven

  • Marokkaanse Kip Tajine met ingemaakte citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Kip Tajine met Citroen en Olijven

  • Marokkaanse Zeebaars Tajine met citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Zeebaars Tajine met Citroen en Olijven

  • Marokkaanse Vlees Tajine met Pruimen en Amandelen

    Marokkaanse Vlees Tajine met Pruimen en Amandelen

  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Eiwitten

    25 gram

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.