Bissara – baysara – tamarakt – Marokkaanse erwtensoep

2008-09-03
  • Porties : 6
  • Bereidingstijd : 20m
  • Kooktijd : 45m
  • Klaar in : 1:10 u
Beoordeel dit recept:

Bissara,  baysara, tamarakt of erwtensoep is een populaire Marokkaanse gerecht. Er bestaat een zeer veelzeggende Marokkaanse uitdrukking die je gebruikt als een vriend in nood is: ‘Hij is zo arm dat hij alleen nog maar bissara eet’. Zoals zoveel recepten die uit armoede geboren zijn, is deze puree van gedroogde bonen smakelijk én gemakkelijk te bereiden. Dit gerecht is een maaltijd op zich. Wordt geserveerd met een beetje olijfolie, komijn en een paar stukjes droog brood, die als croûtons dienstdoen.

Ingrediënten

  • - 1 kg gepelde gedroogde tuinbonen (minstens 8 uur weken)
  • - 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • - 1 el komijnpoeder
  • - 1 volle tl gemalen piment
  • - 1 volle tl paprikapoeder
  • - 1 theeglas olijfolie
  • - 1 volle tl zout

Werkwijze

Stap1

Was de bonen en doe ze in een kookpan met de knoflook, het zout en 1,5 liter water. Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten op een zacht vuur koken. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden.

Stap2

Laat de bonen uitlekken en maal ze fijn met een pureerzeef.

Doe de bonenpuree in een pan. Voeg de komijn, de gemalen piment, het paprikapoeder en een theeglas water toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg aan het einde van de kooktijd een beetje olijfolie toe.

Serveer het gerecht zeer heet.

Bessa7a oe Ra7a

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.8 / 5)

3.8 5 19
Beoordeel dit recept

19 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Authentieke Marokkaanse Bastilla met kip en amandelen, geserveerd met poedersuiker en kaneel, naast een decoratieve tajine.

    Marokkaanse Bastilla met Kip en Amandelen

  • Een kom traditionele Marokkaanse Harira soep, gevuld met linzen, kikkererwten en kruiden, met Tajine.nl verwerkt in de decoratie.

    Traditionele Marokkaanse Harira Soep

  • Marokkaanse Briwat met amandelen en honing, geserveerd op een schaal met 'Tajine.nl' als decoratie.

    Marokkaanse Briwat met Amandelen

  • Tajine van Erwtensoep Bissara met olijfolie en komijnpoeder, geserveerd in een decoratieve tajine van Tajine.nl.

    De Marokkaanse Tajine van Bissara

  • Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes, gepresenteerd op een mooi gedekte tafel met Tajine.nl subtiel verwerkt in de decoratie.

    Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes

Reactie (1)

  1. Geplaatst door hananne aan 01-05-2009

    ik ind bissara niet lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.