Samosas met groenten super lekker en luchtig

2009-10-31
  • Porties : 12
  • Bereidingstijd : 2:00 u
Beoordeel dit recept:

Super lekkere Samosas lekker luchtig gevuld met groenten. Een samosa is een gerecht uit de Indiase keuken. Het is een driehoekig gefrituurd gebakje dat als voorgerecht of bijgerecht geserveerd wordt.

Het bestaat meestal uit een omhulsel van filodeeg of bladerdeeg, gevuld met een mengsel van aardappelen, ui, erwten, koriander en kikkererwten of kippenvlees.

Samosa’s worden vaak geserveerd met een chutney.

Dit gerecht komt ook in de Somalische keuken voor, waar het sambuus of sambuusa wordt genoemd. Het Somalische gerecht bestaat eveneens uit een omhulsel van filodeeg, meestal gevuld met ui, paprika, hete pepertjes en sardientjes of gehakt, op smaak gebracht met zout en komijn.

Ingrediënten

  • Deeg:
  • - 250gr bloem
  • - 55gr gesmolten boter
  • - klein potje yoghurt (of 5lepels)
  • - 1 zakje bakpoeder
  • - 100ml water
  • - zout peper
  • - 2 knoflook (geraspt)
  • - sambal
  • - peterselie
  • vulling:
  • - 5 aardappelen in kleine blokjes gesneden
  • - 1 broccoli
  • - 1 ui
  • - erwten (uit blik)
  • - champignons
  • - olijfolie
  • - sambal
  • - zout peper
  • - paprikapoeder
  • - olie om te frituren

Werkwijze

Stap1

Zet de aardappelen op en laat deze koken tot ze gaar zijn.
Snij ondertussen de broccoli, ui, champions in kleine stukjes en laat deze stoven in een beetje olijfolie.

Als de aardappelen klaar zijn, laten afkoelen en voeg je ze toe aan de gestoofde groenten en doe er de erwten bij.
Kruid met peper en zout, paprikapoeder en een beetje sambal.


Terwijl je de groenten laat afkoelen kan je de deeg maken.


Doe de bloem, boter, bakpoeder, yoghurt en het water in een kom meng een beetje en voeg dan de kruiden en een klein beetje sambal toe.
Kneed tot een bal.(als deze nog te kleverig is voeg dan en beetje bloem bij)
Bestuif je werkplaats met bloem en met een deegroller rollen tot een dunne laag 0.5 cm niet te dun of het scheurt.
Neem dan een groot glas en druk met het glas in de deeg. Zo krijg je allemaal rondjes tot de deeg op is.

Je legt op elk rondje een beetje vulling en plooi het rondje dubbel, om ze aan elkaar vast te maken ga je er rond met een vork zo blijven ze stevig vast.

Bak deze ong 10min in de olie, vergeet ze niet om te draaien tot deze lekker bruin zien

voila smakelijk

je kunt met de vulling een beetje spelen zo kun je o.a. ook gehakt toevoegen of andere groenten gebruiken

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.8 / 5)

3.8 5 6
Beoordeel dit recept

6 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Erg verrassende frisse zomerse watermeloen shake

    Erg verrassende frisse watermeloen shake

  • Mini tortilla's recept

    Mini tortilla’s

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

  • Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

    Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

  • Loempiapakketjes met twee soorten kipvullingen

    Loempiapakketjes met twee soorten kipvullingen

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee

Reacties (11)

  1. Geplaatst door oemabubakr aan 04-11-2009

    Assalamoe aleikum sister,
    Lijkt me lekker om te maken. Uit welk land komt het?

  2. Geplaatst door romaissa27 aan 16-11-2009

    salam,
    ik heb een vraagje,als je ze in olie bakt worden ze dan niet te vettig.
    en kan je ze ook in de oven bakken. alvast bedankt. beslama

  3. Geplaatst door khadidja aan 24-11-2009

    alleikoem salam sorry dat ik zo laat reageer maar had het heel druk 🙂
    samosa’s zijn heel lekker het lekkerste koud maar je moet ze bakken in olie in de oven ook geprobeerd maar heel droog NIET DOEN

  4. Geplaatst door khadidja aan 24-11-2009

    samosa’s zijn oorsprokkelijk afkomstig uit india
    maar je kan er gewoon alles in steken zo handig is het, het is gewoon super
    als ik ze maak bij suikerfeest en offerfeest gegarandeerd binnen het uur is de schotel leeg echt waar een echte aanrader het lekkerste zijn ze koud hmmmm krijg er al zin in ga ze zeker maken nu met het offerfeest

  5. Geplaatst door melika02 aan 25-11-2009

    selaam heleikom,

    Wat is lookpoeder? wat je bij de meel doet. En hoeveel yogurt doe je bij de meel?Klein potje yoghurt??…kan je aub wat duidelijker aangeven. alvast bedankt dikke selaamgroet

  6. Geplaatst door khadidja aan 25-11-2009

    salaam melika lookpoeder kun je bij de kruiden kopen is niet duur ongeveer 1 euro en ik doe 1potje yoghurt in de meel daarmee bedoel ik zo een kleintje die je zo kunt kopen per 6 is een standaard maat en als je toch niet zo zeker bent ik denk ong 5 grote lepels ik hoop dat het je lukt inshallah

  7. Geplaatst door melika02 aan 26-11-2009

    heleikom selaam. Bedankt voor het reageren. Ik zal kijken bij de A&H of ik die lookpoeder kan vinden , ik hoop dat ik het zal vinden. Ik laat je nog wel weten of het gelukt is.Ik had geen idee dat je yoghurt in 6 verpakking kan kopen? je bedoelt toch gewoon volle yoghurt?

  8. Geplaatst door saartje2009 aan 26-11-2009

    Wat zijn groentjes

  9. Geplaatst door gerda aan 27-11-2009

    ik denk groente!!!

    melika,je kan het beste zoeken naar knoflookpoeder,en de naturel yoghurt verkopen ze in nederland niet per zes verpakt dat zie je vaker in belgie en frankrijk.

  10. Geplaatst door melika02 aan 27-11-2009

    hoi Gerda,

    Dus lookpoeder is eigenlijk knoflookpoeder? Weet je dit zeker?

    ik heb ook, nog nooit van lookpoeder gehoord.

  11. Geplaatst door charmoula aan 23-08-2011

    salam dames,
    look wordt gewoon knoflook mee bedoelt.

    de 6 in 1 verpakking vindt je bij de marokkaanse winkeltjes en ze komen inderdaad uit belgie en frankrijk maar ze worden hier dus ook verkocht.

    groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.