Rziza – Rzeeza – Rzizat al qadi

2014-09-14
Beoordeel dit recept:

Rzizat al qadi of El Kadi is een unieke Marokkaanse crêpe, dat letterlijk ’tulband’ betekent . Vreemd genoeg zijn deze heerlijke Marokkaanse pannenkoeken vernoemd naar een tulband, dat is een traditionele en landelijke hoofddeksel dat Marokkaanse mannen dragen in sommige regio’s, vooral in de Sahara (woestijn) om hen te beschermen tegen wind, stof, droog warm weer in de zomer en koude, zandstormen in winter.

Rzizat al qadi wordt meestal geserveerd tijdens de ramadan en ook voor speciale traditionele gelegenheden. Rzeeza wordt gemaakt voor een speciaal ontbijt voor een pas getrouwd stel in het westen van Marokko. Deze gelegenheid heet “ftour El 3rouss” = فطور العروس, wat Bruidsontbijt betekent. Het eerste ontbijt dat een pas getrouwd stel deelt, moet uitzonderlijk zijn, dus Rzeeza is zeker aan de top van de lijst met het ontbijt voor het paar, en meestal geserveerd samen met melk, Msamen, Melwy, gevulde dadels, gekookte eieren, Harira, croissants, thee, etc …..

In het verleden werd Rzeeza voorbereid door tantes van de bruid of oudere zussen of oma. Deze werden beschouwd als grote bakkers of koks, maar er zijn nu winkels of patisserie die in staat zijn om authentieke Rzeeza te leveren voor deze speciale gelegenheid. Zowel de bruidegom- en bruisfamilie (alleen naaste familieleden) zou verzamelen rond de tafel om zich te mengen, tijd doorbrengen met elkaar, zich voor te stellen en wat nog belangrijker is hun steun te betuigen aan het paar in hun nieuwe leven.

Ingrediënten

 • 600 gr bloem
 • 1 tl zout
 • olie
 • 200gr gesmolten echte boter
 • 3 dl koud water

Werkwijze

Stap1

Kneed de bloem met water en zout tot een elastisch deeg. Je moet het water niet ineen keer toevoegen maar beetje voor beetje. Kneed het ongeveer 15 minuten tot het zacht is, maar best stevig aan voelt. Vervolgens ga je er staafjes van maken en smeert het met olie.

Stap2

Doe er dan plasticfolie over en laat het een half uur rusten dan wordt het deeg zacht. smelt de boter en doe het in een kopje en je hebt ook een kopje olie nodig of meer dat is nodig om het deeg mee te bestrijken tijdens het maken van de draad zodat het niet plakt.

Stap3

Na een half uur pak je een staaf en legt het op een dienblad en dan maak je je handen nat met olie en boter en begin zachtjes aan de staaf te trekken heen en weer. Blijf intussen de staaf met de boter en olie invetten. Je gaat eigenlijk op een speelse wijze aan die deeg trekken van begin tot het einde van de staaf, en je ziet dat het steeds langer wordt.

Stap4

Als je een heel lange dunne draad hebt gevormd, dan ga je die om je hand wikkelen: je neemt je hand en je strekt je vingers uit, je begint bij je wijsvinger daar leg je het begin van de draad, en dan begin je te draaien om je hand. Dus bij wijsvinger beginnen dan om de pink heen, een cirkel draaien. Blijven invetten je zult zien dat je dan een bolletje vormt, niet strak draaien maar heel soepel.

Stap5

Tijdens het invetten zie je dat het olie boter mengsel op de dienblad druppelt die kan je dan gewoon op nieuw gebruiken, gewoon met je hand erin om die draad steeds in het vet te houden. Als je klaar bent met draaien leg je ze op een dienblad en maakt de volgende. Als je klaar bent met draaien en je hebt ze allemaal gevormd, dan ga je een koekenpan goed warm maken en dan druk je de eerste bolletje waar je mee bent begonnen uit; Niet te dun, dan bak je het bruin als die klaar is doe je het op een bord en dan ga je met je handen het rondje een beetje naar binnen duwen zodat die draadjes los komen, en zo werk je ze allemaal af .

Stap6

Het is een werkje waar je geduld voor moet hebben, maar je wordt beloond met iets lekkers, en het is heel smakelijk met honing er over heen. Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben geweest dames heb me best gedaan bij de uitleg.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.4 / 5)

3.4 5 5
Beoordeel dit recept

5 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
 • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

  Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

 • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  Harchakoekjes in de vorm van ghribia

 • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  Marokkaanse ijstaart fruitsalade

 • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

  Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

 • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.