Knapperige amandelkoekjes El ied recept

2005-10-14
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 45m
Beoordeel dit recept:

Ingrediënten

  • Ingrediënten (± 40 koekjes)
    - 400 gram amandelen
    - 6 dl water
    - 300 gram poedersuiker
    - 2 eetlepels citroensap
    - 3 theelepels kaneel
    - 1 eetlepel fijn geraspte sinaasappelschil
    - oranjebloesemwater
    - pakje filodeeg
    - olie
    - sesamzaad (eventueel)

Werkwijze

Stap1

Malen van amandelen

Eerst moeten de amandelen ontveld en fijngemalen worden. Doe de amandelen een paar minuten in kokend water. Giet het water weg en spreid de amandelen op een doek. Knijp het bruine natte velletje van de amandelen weg. Dit gaat nu makkelijk. Werk snel om te voorkomen dat de amandelen drogen en het velletje weer vast komt te zitten (Stap 1).

Droog de blanke ontvelde amandelen in de oven en rooster licht (Stap 2).

Vermaal de amandelen (Stap 3).

Het ziet er nu uit als heel fijne couscous!

Stroop

Verwarm het water in een pan op laag vuur en los hierin 200 gram van de suiker op. Voeg het citroensap toe, verhoog het vuur en laat inkoken en indikken tot een siroop. Let op: de vloeistof wordt nog dikker als het afkoelt, dus stop op tijd. Haal van het vuur en voeg een scheutje oranjebloesemwater toe (naar smaak). Roer en zet de pan opzij voor straks.

Koekjes

Oven voorverwarmen op 180 ºC.

Vermeng de fijngemalen amandelen, geraspte sinaasappelschil, kaneel en de rest van de suiker en voeg een scheut oranjebloesemwater toe tot met een beetje kneden een gladde, maar korrelige pasta ontstaat. Snijd een vierkant filodeegvel doormidden in twee stroken. Let op: dek de andere vellen uit het pak af met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Maak de randen van de stroken filodeeg vochtig met wat water. Leg op het uiteinde van de repen een stevig rolletje van de amandelpasta.

Vouw de zijkanten over de vulling heen en rol het deeg in de lengte op, zodat rolletje/sigaarvorm ontstaat. Maak bij het uiteinde aangekomen nogmaals nat en druk goed aan. Er is wel wat oefening nodig om ze mooi te krijgen!

Bestrijk het koekje met olie en leg in een ovenschaal. Doe dit ook met de rest van het deeg en de amandelpasta. Bak de koekjes in 15 minuten krokant en goudbruin (Stap 4).

Leg de koekjes hierna enkele minuten in de stroop zodat ze het zoete vocht opnemen (Stap 5).

Strooi eventueel licht geroosterd sesamzaad erover en laat ze afkoelen. Klaar (Stap 6)!

Bewaar in een luchtdichte doos of eet lekker op bij (munt) thee!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4 / 5)

4 5 2
Beoordeel dit recept

2 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Reactie (1)

  1. Geplaatst door ceuta aan 14-10-2005

    dit vind ik beetje moeilijk zonder foto ..zo weet ik neit hoe het eruit moet zien hij klinkt wel super hoop dat je nog foto kan plaatsen bedankt meid..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.