Appelbeignet een heerlijke gefrituurde appelflap

2017-11-25
  • Opbrengst : 10 stuks
  • Bereidingstijd : 30m
  • Kooktijd : 3m

Een appelbeignet (spreek uit als appelbenjee) of appelflap (in Noord- en Oost-Nederland) is een gefrituurd gerecht. Ze worden traditioneel, net als oliebollen, gegeten op Oudejaarsavond in Nederland.

Schijven appel worden in beignetbeslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. De schijf appel kan gevuld zijn met amandelspijs. Vaak is er in het midden van de appelbeignet een gat. Tegenwoordig leveren oliebollen-kramen onder de naam appelbeignet vaak een rond gerecht op basis van appelstukjes in blader- of korst-deeg met een laagje suiker.

Deze appelbeignets misten ook nog ook mijn blog en dat kan natuurlijk niet, deze beignets zijn echt een van mijn favorieten! Zo luchtig en heerlijk van smaak door de appel en kaneel. Vooral in december heb ik er altijd zin in (net als in oliebollen trouwens). Als ik langs zo’n kraam loop, kan ik me maar moeilijk beheersen hoor. Zelfgemaakt zijn ze natuurlijk nog lekkerder en in de video kun je zien hoe je ze moet maken. Let vooral op dat de olie bij het bakken niet te heet is, anders heb je beignets die vanbinnen niet gaar zijn (had ik de eerste keer).

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 zakje gist (7 gr)
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 40 gr zachte boter
  • 50 gr suiker
  • 60 ml lauwwarme melk
  • Vulling:
  • 1 appel
  • Verder:
  • 1 el suiker met een beetje kaneel

Werkwijze

Stap1

Meng de bloem met de gist en suiker. Voeg het ei en de boter toe en meng goed door elkaar. Dan de melk en een snufje zout erbij en samen kneden tot een soepel en zacht deeg. Dat duurt wel een minuut of 10 (met de hand of in de machine). Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats. Rol het daarna uit tot een plak van 20x40 cm. Schil de appel en snijd in vieren, snijd die weer door de helft en dan in dunne plakjes. Verdeel over de deegplak en rol die dan strak op vanaf de korte kant. Snijd de rol in 10 plakken van 2 cm breed. Vouw het uiteinde onder je rolletje en druk een beetje plat.

Stap2

Verhit in een koekenpan een laag olie van 4 cm. Je olie is heet genoeg als je er de steel van een houten lepel in steekt en er meteen bubbeltjes omheen ontstaan. Zet het vuur dan lager (net iets hoger dan de laagste stand) en bak de beignets aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn, Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een mengsel van kaneel en suiker.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

0 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Marokkaanse Gerolde en gevulde msemmen recept

    Marokkaanse gerolde en gevulde msemmen – rghayef recept

  • Ensaimadas - Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes

    Ensaimadas – Spaanse opgerolde zachte en luchtige zoete broodjes -video

  • Libanese Falafel lekker krokant en samenhangend

    Libanese Falafel lekker krokant en samenhangend

  • Zelfgemaakte pitabroodjes zo lekker zelfs zonder vulling te eten - video

    Zelfgemaakte pitabroodjes zo lekker zelfs zonder vulling te eten – video

  • Heerlijke Kipbitterballetjes die goed smaken met een dipsausje

    Heerlijke Kipbitterballetjes die goed smaken met een dipsausje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *