Bitterballen

2005-10-11
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 15m
Beoordeel dit recept:

Ingrediënten

  • * 200 g runder- of kalfspoulet 
    * 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon 
    * 4 dl vleesbouillon, van tablet 
    * 30 g boter 
    * 30 g bloem 
    * zout en peper 
    * nootmuskaat 
    * 2 eieren 
    * 100 g paneermeel 

Werkwijze

Stap1

Breng in een pan het vlees met het kruidenbuiltje en de bouillon langzaam aan de kook en laat het in circa 1 uur op laag vuur gaar worden. Zeef de bouillon boven een maatbeker en meet 2 dl af. Snijd het gare vlees heel fijn.

Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerende de bouillon toe en blijf roeren tot een gladde dikke saus ontstaat. Laat de saus zachtjes 2 min. doorkoken. Schep het vlees erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Schep de ragout op een plat bord, laat hem afkoelen en in de koelkast opstijven.

Klop in een diep bord de eieren los met 1 el water. Vorm van de ragout 24 ballen en wentel ze door het paneermeel. Rol de bitterballen vervolgens door de losgeklopte eieren en wentel ze dan weer door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer.

Verhit de friteuse tot 180 C. Frituur de bitterballen met 6 stuks tegelijk in 3-4 min. knapperig bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de bitterballen op een schaal en serveer ze met grove mosterd.

Variatietip: Maak de saus van 30 g boter, 30 g bloem en 2 dl melk. Roer er 200 g geraspte oude kaas en 3 el fijngeknipte bieslook door en je hebt Kaasbitterballen.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.8 / 5)

4.8 5 9
Beoordeel dit recept

9 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

  • Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

    Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

  • Loempiapakketjes met twee soorten kipvullingen

    Loempiapakketjes met twee soorten kipvullingen

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (17)

  1. Geplaatst door miss france aan 11-10-2005

    deze ga ik maken …

  2. Geplaatst door dikratoen aan 13-10-2005

    Kan je die kruidenbuiltjes kant en klaar kopen, zo ja waar?

  3. Geplaatst door sushimoon aan 15-10-2005

    ik koop ze altijd in reformwinkels, maar ze zijn best moeilijk te krijgen, zonder die kruidenbuideltje, alleen bouillon is ook erg prima hoor!

  4. Geplaatst door saadia29 aan 16-10-2005

    Wat is poulet? Kan je het ook met gehakt maken?

  5. Geplaatst door sunshine_h aan 28-10-2005

    Wat is een kruidenbuiltje?

  6. Geplaatst door women aan 31-10-2005

    kan je dit ook met kipevlees bereiden

  7. Geplaatst door maryam_249 aan 10-11-2005

    oooooooooow heerlijk

  8. Geplaatst door receptenvrouw aan 21-11-2005

    kan ik deze recept ook met gewone gehakt maken.

  9. Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005

    heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?

    Weer een tip voor oudejaarsavond

  10. Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005

    heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?

    Weer een tip voor oudejaarsavond

  11. Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005

    heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?

    Weer een tip voor oudejaarsavond

  12. Geplaatst door megrebgirl_k aan 14-01-2006

    is het halal want ik wil niets harams eten weet je

  13. Geplaatst door Rzinia aan 15-01-2006

    hangt denk ik van jezelf af of je hallal producten gebruikt.

  14. Geplaatst door oem Yahya aan 09-02-2006

    weet iemand nou wat poulet is???

  15. Geplaatst door sushimoon aan 27-03-2006

    poulet is gewoon stukjesvlees die zacht zijn en nee je kan geen gehakt gebruiken

  16. Geplaatst door naima aan 20-10-2006

    en hebben jullie de bitter ballen geprobeerd

  17. Geplaatst door sousi aan 04-03-2007

    en waren ze lekker en goed gelukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.