Wortelcake met noten

2017-12-25
  • Kooktijd : 30m
Beoordeel dit recept:

Wortelcake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt, vooral wanneer suiker erg duur was, nam men wortels voor een zoete smaak in gebak. Wel is onduidelijk waar het nou precies vandaan komt, Groot Brittannië of Amerika. Het stond al jaren op mijn lijstje om uit te proberen, maar iets hield me tegen, ik weet niet wat… Nu dan eindelijk gemaakt en wat is ie lekker! Ik had wel een foutje gemaakt, de sinaasappelsap moest eigenlijk niet door het beslag, maar alleen door de monchou. Maar ik vind hem zo perfect, dus ik laat het recept zo.

De ietwat zurige monchou matcht mooi met de zoete cake (zonder de monchou zou ik hem zelf wat te zoet vinden), dus doe die er zeker op! Leuk is nog om te garneren met worteltjes van marsepein, maar die had ik niet in huis.

De wortels wel op de fijne rasp raspen, anders eindig je misschien met grote flinters in je cake.

Ingrediënten

  • - 2 eieren
  • - 225 gr lichtbruine basterdsuiker
  • - 1 tl kaneel
  • - Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • - 75 gr fijngehakte noten naar keuze (Ik heb amandelen gebruikt)
  • - 150 ml zonnebloemolie
  • - 200 gr bloem
  • - 1 tl bakpoeder
  • - 300 gr wortels
  • Garnering:
  • - 200 gr monchou
  • - Paar eetlepels poedersuiker naar smaak
  • - 1 el vers geperst sinaasappelsap
  • - Eventueel marsepeinen worteltjes of walnoten

Werkwijze

Stap1

Mix de eieren met de suiker, kaneel en sinaasappelsap los. Mix dan de olie erdoor. Rasp de wortels op de fijne rasp en voeg toe. Mix dan bloem met bakpoeder erdoor en schep tenslotte de noten door het beslag.

Stap2

Giet in een ingevette vorm (rond van 28 cm of rechthoekig) en bak in een voorverwarmde oven van 175 graden voor 30-40 minuten.

Stap3

Laat afkoelen en haal uit de vorm. Meng ondertussen de monchou met de sinaasappelsap en meng er naar smaak poedersuiker door. Bestrijk de cake als hij is afgekoeld met de room, garneer met marsepeinen worteltjes of walnoten en snijd in stukken.

Je kunt ook twee lagen cake op elkaar leggen met de monchou ertussen en wat bovenop.

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(3.2 / 5)

3.2 5 20
Beoordeel dit recept

20 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke Red Velvet Cake

    Heerlijke Red Velvet Cake

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.