Recipes from Ingredient: Eidooiers

De eidooier (eidooiers), dooier of het eigeel bij een kippenei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend kippenembryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei. Het eigeel bevat verschillende belangrijke (voedings)stoffen, per 100 gram:

  • 32 gram vet, overwegend onverzadigd
  • 1,3 gram cholesterol; een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg.
  • vitamines: A (886 microgram), D (6 microgram) en K (147 microgram) en daarnaast verschillende soorten B en E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.
  • 16 gram proteïne(eiwitten); bijna de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in de dooier.
  • mineralen, onder meer 40 mg calcium, 16 mg magnesium, 7 mg ijzer, 51 mg natrium, 138 mg kalium en 180 mg chloor.
Een eierdooier bevat ongeveer 1455 kilojoule, het eiwit ongeveer 208 kilojoule per 100 gram.

Marokkaanse koekjes Gazellehoorntjes - ka3b leghzal

Bekendste Marokkaanse koekjes Gazellehoorntjes – Ka3b Leghzal

Recept categorie: Keuken:
Waardering:(3.9 / 5)

Het beroemdste Marokkaanse koekjes, ka3b leghzal. Ze zijn heerlijk en bijna iedereen is er gek ...

Lees meer
Caramel koekjes

Caramel koekjes

Recept categorie:
Waardering:(3.8 / 5)

Zandkoekjes met caramel

Lees meer
Aardbeien-plaattaart

Aardbeien-plaattaart

Recept categorie: ,
Waardering:(4 / 5)

Aardbeien-plaattaart, je kan hierbij je fantasie gebruiken: maak een appelvorm en beleg met partjes appel, ...

Lees meer
Bountycakejes

Bountycakejes

Recept categorie: Keuken:
Waardering:(5 / 5)

Deze mooie cakejes zijn niet moeilijk om te maken en smaken heerlijk!

Lees meer
Apfelstrudel met bladerdeeg

Apfelstrudel met bladerdeeg

Recept categorie: , Keuken:
Waardering:(3.3 / 5)

Een originele apfelstrudel maak je niet met bladerdeeg, maar deze versie is zeker niet minder ...

Lees meer
Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Recept categorie: , Keuken:
Waardering:(0 / 5)

Ik weet nog goed dat deze broodjes een van de eerste baksels waren die ik ...

Lees meer
Krichlat gevuld met chocolade

Krichlat gevuld met chocolade

Recept categorie: , Keuken:
Waardering:(4.3 / 5)

Dit recept heb ik van de beroemde Marokkaanse kokkin Choumicha. Weet niet meer of ik ...

Lees meer
Tips voor een perfect gistdeeg - voor brood

Tips voor een perfect gistdeeg – voor brood

Recept categorie: Keuken:
Waardering:(2 / 5)

Het maken van brooddeeg (zowel voor gewoon brood als kleine broodjes, hartig of zoet) vereist ...

Lees meer
Tiramisu speculoos

Tiramisu speculoos

Recept categorie: Keuken:
Waardering:(4.1 / 5)

Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat ...

Lees meer
Algerijnse pindamaaantjes

Algerijnse pindamaaantjes

Recept categorie: Keuken:
Waardering:(3.3 / 5)

Nog zo'n lekker koekje afkomstig uit Algerijnse;pinda-maantjes....

Lees meer