Recipes from Ingredient: Eidooiers
De eidooier (eidooiers), dooier of het eigeel bij een kippenei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend kippenembryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei. Het eigeel bevat verschillende belangrijke (voedings)stoffen, per 100 gram:
- 32 gram vet, overwegend onverzadigd
- 1,3 gram cholesterol; een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg.
- vitamines: A (886 microgram), D (6 microgram) en K (147 microgram) en daarnaast verschillende soorten B en E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.
- 16 gram proteïne(eiwitten); bijna de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in de dooier.
- mineralen, onder meer 40 mg calcium, 16 mg magnesium, 7 mg ijzer, 51 mg natrium, 138 mg kalium en 180 mg chloor.
Kaasuibroodjes met vers geraspte kaas smaken en ruiken heerlijk
Deze kaasuibroodjes laten je huis heerlijk ruiken wanneer ze in de oven staan. Gebruik hiervoor ...
Lees meerBekendste Marokkaanse koekjes Gazellehoorntjes – Ka3b Leghzal
Het beroemdste Marokkaanse koekjes, ka3b leghzal. Ze zijn heerlijk en bijna iedereen is er gek ...
Lees meerAardbeien-plaattaart
Aardbeien-plaattaart, je kan hierbij je fantasie gebruiken: maak een appelvorm en beleg met partjes appel, ...
Lees meerApfelstrudel met bladerdeeg
Een originele apfelstrudel maak je niet met bladerdeeg, maar deze versie is zeker niet minder ...
Lees meerKaneelbroodjes
Ik weet nog goed dat deze broodjes een van de eerste baksels waren die ik ...
Lees meerKrichlat gevuld met chocolade
Dit recept heb ik van de beroemde Marokkaanse kokkin Choumicha. Weet niet meer of ik ...
Lees meerTips voor een perfect gistdeeg – voor brood
Het maken van brooddeeg (zowel voor gewoon brood als kleine broodjes, hartig of zoet) vereist ...
Lees meerTiramisu speculoos
Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat ...
Lees meer