Recipes from Ingredient: Eidooiers
De eidooier (eidooiers), dooier of het eigeel bij een kippenei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend kippenembryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei. Het eigeel bevat verschillende belangrijke (voedings)stoffen, per 100 gram:
- 32 gram vet, overwegend onverzadigd
- 1,3 gram cholesterol; een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg.
- vitamines: A (886 microgram), D (6 microgram) en K (147 microgram) en daarnaast verschillende soorten B en E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.
- 16 gram proteïne(eiwitten); bijna de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in de dooier.
- mineralen, onder meer 40 mg calcium, 16 mg magnesium, 7 mg ijzer, 51 mg natrium, 138 mg kalium en 180 mg chloor.
Sekerpare is een heerlijke Turkse zoetigheid
Şekerpare / Sekerpare is een heerlijke Turkse zoetigheid, wordt veel met ramadan gegeten na het ...
Lees meer