Recipes from Ingredient: Eidooiers
De eidooier (eidooiers), dooier of het eigeel bij een kippenei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend kippenembryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei. Het eigeel bevat verschillende belangrijke (voedings)stoffen, per 100 gram:
- 32 gram vet, overwegend onverzadigd
- 1,3 gram cholesterol; een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg.
- vitamines: A (886 microgram), D (6 microgram) en K (147 microgram) en daarnaast verschillende soorten B en E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.
- 16 gram proteïne(eiwitten); bijna de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in de dooier.
- mineralen, onder meer 40 mg calcium, 16 mg magnesium, 7 mg ijzer, 51 mg natrium, 138 mg kalium en 180 mg chloor.
Zeven soorten koekjes
briuat, lavasqirie koekjes, maizena cornflakes koekjes, cocos koekjes, custardkoekjes, mloeza, chocolade koekjes
Lees meerPerzik taart
Perzik taart, Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot ze bleek en ...
Lees meer